Frukt+Bär-nötter*stenfrukt???

Avokado är ju inte en grönsak utan en frukt, det brukar många ha koll på med vad inte viste är detta:
(vet inte om ni blir lyckligare nu när ni vet om det heller)

-Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botaniskt sett inte ett bär utan en skenfrukt, där de små "kärnorna" på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.

- Aubergine hör liksom tomat, paprika och potatis till familjen potatisväxter (Solanaceae). Namnet uttalas "åberschinn". Plantan kommer förmodligen från Indien eller Kina där man ännu kan finna vilda former. Den infördes till Sydeuropa på 700-talet.

-Kiwifrukten brukar kallas kinesiskt krusbär som motsvarar engelska Chinese gooseberry.
Frukten kommer ursprungligen från Kina. Namnet kiwi har frukten fått i Nya Zeeland där man gjort kiwi till en viktig exportvara och givit frukten namn efter landets nationalsymbol kiwifågeln.

-Physalis som ibland kallas "kapkrusbär" heter på engelska "cape gooseberry" och på tyska "Kapstachelbeere". Namnet har frukten fått på grund av att den förr odlades utmed skeppsrutterna och bl a vid "Cape of Good Hope", Godahoppsudden, för att användas som medel mot skörbjugg. Den är inte alls släkt med krusbär, även om smaken kanske påminner. Den tillhör samma familj som potatis, är en 1-2 meter hög ört och kommer ursprungligen från Peru.

-Squash kommer ursprungligen från Sydamerika där den odlades av indianerna långt innan européerna kom dit. Squash är den omogna frukten. Om man låter frukten utveckla sig på plantan blir den en vanlig pumpa, som kan användas till att sylta.


Kommentarer
Postat av: Anonym

hur är det med konkelbär...vad är dom släkt med?

2009-06-04 @ 15:55:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0