Malmöfestivalen älskar mig...



Den 14-21 augusti 2009 firar Malmöfestivalen och Malmö 25 år tillsammans. Sveriges största stadsfestival och landets coolaste storstad har ett förhållande som få andra. Här är deras historia.

Någon gång på sensommaren 1984 föreslog Malmö en "kontinuerligt återkommande stadsfolkfest". Malmöfestivalen visste inte riktigt vad den skulle säga. Vadå återkommande? Som ett förhållande då, eller? Med mig?

Den blev smickrad. Malmö är ju ändå Sveriges tredje största stad. Alla pratar om vilket kulturliv och vilken mångfald den har. Men ett förhållande. Tänk om Malmö skulle tycka att Malmöfestivalen var töntig? Tänk om Malmö skulle göra slut?

Alla verkade tycka att karnevalen i Rio var så bra. I Rio blablabla. I Rio händer det här. Men Malmöfestivalen kunde inte vara Rio. Det kändes bara tillgjort. Den ringde till sin bästa vän Kieler Woche, Norra Europas största sommarfestival, och bad om hjälp. Kieler Woche lyssnade och peppade, gav några goda råd. Trots att Malmöfestivalen ringde mitt i natten.

Den 16 augusti 1985 sa Malmöfestivalen ja. Ja till Malmö. Ja till ett seriöst förhållande. Och efter det har åren bara rullat på. Ibland kan vare sig Malmö eller Malmöfestivalen riktigt fatta att det är sant. 25 år! Vart tog tiden vägen?

Visst har de bråkat då och då. Det är det här med alla langos och alla glada människor som går rakt ut i gatan. Malmö tycker att Malmöfestivalen tar för mycket plats. Att den har blivit skränig. I år gick det så långt att Malmö undrade om inte Malmöfestivalen kunde flytta till Svedala.

Men Malmöfestivalen älskar Malmö. Den älskar att ge sin snygga och roliga stad ett förstklassigt program. Oförglömliga konserter. Mat från hela världen. Dans, teater, filmer. Upplevelser man aldrig hade räknat med eller sådana man längtat efter hela året. Kompisar och vänner. Alla ljud och dofter, allt som lyser.

Den vill göra det igen.

Den tänker klä upp hela Malmö. Den tänker boka världens bästa grejer. Och lägga till en massa saker som den inte haft förut. Folkets Park som är ett av Malmös smultronställen. Stråket längs Kaptensgatan, Torpgatan och Spångatan. Mer ekologisk och närproducerad mat eftersom Malmö brinner för en bättre värld. Mer konst och mode eftersom intresset bland Malmös invånare bara ökar.

Malmöfestivalen tänker visa varför den är Sveriges största och mest omskrivna stadsfestival.

I 25 år har den älskat Malmö och den 14-21 augusti 2009 vill den att du är med och firar! Klädseln är valfri och du behöver inte köpa någon present. Ta bara med dig hjärtat, hungern och en massa nyfikenhet. Känn dig sedan väldigt, väldigt välkommen!


Kommentarer
Postat av: smini'

sv; haha,börja med att äta upp huvet och så är allt förstört typ ;)

2009-08-04 @ 15:48:30
URL: http://sminis.blogg.se/
Postat av: Anonym

okej, vad bra =) hehe

2009-08-04 @ 16:10:24
URL: http://josefinesoderberg.blogg.se/
Postat av: Cristian

Jo, fast Titanic är Titanic liksom. Haha :)

2009-08-04 @ 16:23:23
URL: http://ichris.blogg.se/
Postat av: kaisa

Etersom jag hata festival i Stockholm. blää

2009-08-04 @ 18:12:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0