Vem gör vad??

Många jag har pratat med om valet. Vet inte hur regering och riksdag fungerar, och då frågat mig. 
Vilket är skrämande. Lite samhällskunskap borde man väll ha plockat upp i skolan.
Vet att när jag gick i skolan älltade vi detta. Tycker personligen att alla boende i Sverige borde kunna detta. 
Därför har jag hittat en lätt förstårlig text om hur Sverige fungerar...
Vet ni? Vad riksdagen beslutar över och vad regeringen beslutar över?


Regeringen
Regeringen styr riket. Så står det i grundlagen. Det innebär att regeringen lämnar förslag till riksdagen och ser till så att de beslut som riksdagen tar genomförs.
Om ett riksdagsval lett till ändrade styrkeförhållandena mellan partierna utser den nyvalda riksdagen statsministern. Statsministern är chef för regeringen och utser i sin tur vilka ministrar som ska ingå i regeringen.


Rosenbad

Lämnar propositioner till riksdagen 

Regeringens förslag till riksdagen kallas för propositioner. Den viktigaste propositionen är budgetpropositionen som lämnas på hösten. Den innehåller förslag på hur staten ska använda sina pengar nästkommande år. Övriga propositioner handlar om nya lagar eller lagändringar. 

Ansvarig inför riksdagen 

Regeringen är ansvarig inför riksdagen. Den måste stödjas eller i alla fall tolereras av riksdagen, annars kan den tvingas att avgå. Riksdagen kan när den vill pröva om regeringen har stöd av riksdagen.

Departement och myndigheter 

Regeringens arbete sker i de olika departementen och fattade beslut verkställs via de statliga myndigheterna.

Representerar Sverige i EU 

Riksdagen utövar sitt inflytande i EU genom regeringen. Regeringen representerar Sverige i Europeiska rådet, vid de så kallade EU-toppmötena, och i Europeiska unionens råd, som ofta kallas ministerrådet. Regeringen är ansvarig inför riksdagen också när det gäller EU-frågor.





Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i vårt land. Vart fjärde år väljer svenska folket vilka 349 personer som ska företräda dem i riksdagen.

riksdagshuset

Beslutar om lagar


En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. Förslag till en ny lag, eller ändring i en lag som redan gäller, kommer oftast från regeringen i en proposition. Men ett lagförslag kan också komma i en motion från en eller flera riksdagsledamöter. Alla lagförslag förbereds i utskott innan riksdagen fattar beslut. För att lagförslaget ska bli verklighet måste en majoritet av ledamöterna i riksdagen rösta för det. Riksdagen meddelar sitt beslut till regeringen, som ger ut den nya lagen och ser till att det blir som riksdagen beslutade.

Beslutar om statsbudgeten


Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statsbudgeten. Riksdagen gör det efter att regeringen i budgetpropositionen lämnat förslag på hur staten ska använda sina pengar. När riksdagen har beslutat om statsbudgeten är det regeringen som ansvarar för statsbudgeten och genomför riksdagens beslut.

Kontrollerar regeringen


Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete.
  • Ledamöterna kan ställa frågor till regeringen.
  • Konstitutionsutskottet (KU) granskar att regeringen följer reglerna.
  • Om riksdagen inte har förtroende för en minister eller statsministern har den möjlighet att göra en misstroendeförklaring.
  • Medborgare som är missnöjda över myndigheters handläggning kan vända sig till JO.
  • Riksrevisionen granskar hur staten använder sina pengar.

Arbetar med EU-frågor


Sverige är medlem i Europeiska unionen, EU. Det innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också EU:s institutioner. Regeringen företräder Sverige i EU. Regeringen samråder med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Riksdagens och regeringens arbete med EU-frågor bedrivs på olika sätt i kammare, utskott och EU-nämnd.

Utrikespolitiken

En av riksdagens uppgifter är att tillsammans med regeringen forma den svenska utrikespolitiken. I utrikesnämnden diskuterar och samråder regeringen med riksdagen om utrikespolitiken. Utrikespolitiska beslut som riksdagen fattar är bland annat till vilka länder som Sverige ska skicka fredsbevarande styrkor och hur stor andel av bruttonationalinkomsten (BNI) som ska gå till biståndet.

Text hittat på www.riksdagen.se

Vet att det kanske inte vart det roligaste inlägget men ett matnyttigt kanske??

Kommentarer
Postat av: Svorskan

Alltid bra att veta. :)

2010-09-23 @ 15:40:30
URL: http://svorskan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0